Zbiórki Darów

Drodzy Państwo.

Posiadacie zbędną odzież, która już Wam nie służy, a zajmuje miejsce w szafie?, zabawki którymi przestały interesować się Wasze pociechy? Mamy na to radę – Możecie w tej formie wspomóc osoby potrzebujące!

Od dnia 22 sierpnia br rozpoczęliśmy publiczną zbiórkę darów rzeczowych, która zgłoszona jest na stronie Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji na serwisie – www.zbiorki.gov.pl pod nr 2017/3586/OR, mająca na celu pomóc osobom potrzebującym wsparcia w tej formie.

ciuch w ruch

Pozyskujemy zarówno odzież jak i wszelkiego rodzaju jej dodatki, tekstylia, książki, porcelanę, zabawki oraz nierzadko zdarza się sprzęt elektroniczny. Wszystkie pozyskane dary przekazujemy osobom potrzebującym, a są to m. inn. rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej dzieci jak i dorośli, placówki typu domy dziecka, świetlice środowiskowe oraz tzw. ogniska wychowawcze.

Niestety zdarza się, że pozyskany dar czy to w formie odzieży czy w jakiejkolwiek innej nie nadaje się do ponownego użytku. Takiego „daru” nie możemy ofiarować naszym podopiecznym dlatego też, aby móc w optymalny sposób wykorzystać pozyskane środki rzeczowe, po prostu je odsprzedajemy, a pozyskane fundusze przeznaczamy na realizację celów oraz na pokrycie kosztów związanych z prowadzeniem zbiórki.

auto

W chwili obecnej zbiórki realizujemy po części na terenie województwa pomorskiego oraz podkarpackiego raz lub dwa razy w tygodniu. Przyszłych darczyńców informujemy o planowanej zbiórce za pomocą ulotek, które dwa lub trzy dni wcześniej rozprowadzane są przez naszych wolontariuszy w miejscach publicznych na obszarze na którym ma ona się odbyć. Na ulotce takiej znajduje się dokładny opis w jakim dniu oraz godzinie będzie przeprowadzona. W dniu zbiórki ulicami będzie przejeżdżał oznakowany logotypem naszej fundacji samochód dostawczy. Zbieramy odzież, ale nie tylko. Możecie Państwo ofiarować wszelkiego rodzaju tekstylia, torebki, plecaki, buty, wyroby skórzane, książki oraz zabawki. Prosimy, aby ofiarowywane dary były w stanie nadającym się do ponownego użytku, ponieważ głównym zamierzeniem jest przekazanie ich osobom potrzebującym.

Odzież

Prosimy, aby ofiarowana odzież była czysta i nie podarta. Można ją włożyć do toreb reklamowych, worków na śmieci lub innych worków na odpady suche lub też do kartonów.

Pościel

Pościel, tak jak w przypadku odzieży można włożyć do czystego worka lub kartonu, może być zapakowana wraz z innymi tekstyliami. Prosimy ułożyć ją w kostkę co ułatwi zapakowanie.

Buty

Obuwie, powinny być ofiarowane parami, ale nie koniecznie wraz ze sznurowadłami. Prosimy jednak, by były czyste i nie dziurawe.

Zabawki

Ofiarowane przez Państwa zabawki powinny być oczywiście czyste i nie połamane. Niektóre z nich składają się z wielu osobnych elementów (klocki, szachy, puzle itp.) dlatego prosimy, aby były w pełni skompletowane.

Ukryj

Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania odnośnie prowadzonych przez nas działań dotyczących zbiórki darów, prosimy o kontakt z telefoniczny z Zarządem Fundacji. Dziękujemy.

(Aby zrealizować połączenie kliknij ikonę)

telefon

Poniżej prezentujemy aktualny wzór ulotki informacyjnej używanej podczas prowadzonych przez nas zbiórek. Ulotka możliwa jest również do pobrania w formacie pdf.

POBIERZ ULOTKĘ